Etichete

, , , , , , , , , , ,

Bun venit tuturor celor care viziteaza acest blog.

Ma numesc George, alias „winrogo„, cel care de 7 ani incoace am incercat sa va tin la curent cu tot ce se intampla in statiunea Straja-Lupeni,HD.

In toti acesti ani ocupandu-ma cu activitatea de transport in zona, am incercat sa va ofer informatii utile si cat mai obiective, direct de la sursa , despre: starea partiilor, vremea , stratul de zapada, starea drumului de acces in statiune, cazare, transport cu masini 4×4 pt doritori si alte informatii, pe site-uri ca instraja.ro, straja360.com ,etc.

De asemenea m-ati contactat si ma puteti contacta in continuare direct la tel: 0721264789, pt transport sau pt informatiile dorite.

Aceste site-uri intre timp au devenit  inactive, fapt pt care, in continuare va voi tine la curent cu noutatile pe acest blog.

Pentru cei care nu cunosc, sau nu stiu prea multe despre Straja, in cateva cuvinte pt a nu plictisi voi spune ca , nu este o statiune „cocheta”, „eleganta”, pt fitosi, daca pot spune asa, este o statiune excelenta pt schi.

Nu o sa spun ca este cea mai buna statiune de schi din Romania, dar cu siguranta este printre primele, iar daca este sa luam in considerare doar partiile imi asum raspunderea sa spun ca este cea mai buna.

Marele atu, avantaj, al statiunii Straja sunt partiile interconectate intre ele, cu grade de dificultate diferite, deservite din aceasta iarna de 9 instalatii pe cablu:

-o telegondola cu 46 cabine,fiecare cabina avand capacitatea de 8 persoane, montata in aceasta vara pe traseul vechiului telescaun ce facea legatura intre Lupeni si Straja;

-un telescaun de mare capacitate, montat in aceasta vara intre zona lacului de acumulare si Vf. Straja; acesta va deservi partiile: Vf.Straja(1km), Straja(8,1Km) si Canal;

-7 teleskiuri.

Partiile deservite de aceste instalatii sunt cel putin 11 la nr. si sunt trecute in tabelul urmator:

DENUMIRE PARTII LUNG [M] ALTIT.PLEC. ALTIT.SOS. DIF.NIV. GRADDIFIC INST.ACCES ZAP.ARTIF. NOCT.
STRAJA 8100 1868 750 1118 MEDIU TG,T3,5,TS DA DA
VF. STRAJA 1000 1868 ~1650 ~218 MEDIU TS DA NU
CANAL 1400 1720 1450 270 DIFICIL T2 NU NU
CANAL II 1200 1720 1450 270 MEDIU T2 DA NU
MUTU 1269 1697 1497 200 MEDIU T5,T2 DA DA
LUPULUI 519 1610 1447 163 DIFICIL T1 DA DA
LUPULUI II 750 1610 1447 163 MEDIU T1 DA DA
CONSTANTINESCU 1741 1726 1360 366 USOR T3 DA DA
PL. SOARELUI ~500 ~1510 ~1390 120 USOR T6,T7 DA DA
SF. GHEORGHE 700 1343 1198 144 USOR T4 DA DA
TELEGONDOLA 3200 1343 750 593 MEDIU TG DA NU

unde:

TG- telegondola

TS- telescaun

T1-T7- teleschiuri

Datele sunt cu aproximatie, locul de plecare si sosire pe anumite partii,de asemenea traseul lor, fiind variabile.

Retinem cea mai lunga partie de 8,1 km disponibila din aceasta iarna. Practic ea este formata din partiile: Telegondola, Constantinescu, Mutu, Vf. Straja, accesul la ea fiind asigurat de telegondola, teleschiurile 3 , 5 si noul telescaun. Este cea mai tare din tara, in conditiile in care este zapada suficienta

Pentru dotarea partiilor cu zapada artificiala s-au facut 2 lacuri de acumulare : primul  mai sus de  debarcare T3, al doilea in saua dintre Vf. Mutu si Vf. Straja.

S-a inceput constructia unei pasarele peste drumul de acces in zona Montana pt a uni partiile Constantinescu si Telegondola.

Proiectul  de dezvoltare  a domeniului schiabil din zona este mai amplu, urmand a se construi si alte telescaune sau teleschiuri, pana la jonctiunea cu Pasul Valcan.

Toate cele spuse de mine mai sus, sunt ilustrate foarte  bine pe hartile 3D oferite de site-uri precum: skistraja.ro , straja.ro. Pe acele harti puteti vedea foarte exact amplasamentul instalatiilor pe cablu, partiilor, lacurilor, cabanelor, drumului de acces.

Avand in vedere ritmul lucrarilor in Romania, ceea ce s-a facut in aceasta vara in Straja depaseste asteptarile(telegondola, telescaun, lac acumulare, amenajarea unor partii).

Sunt si lucruri care poate ar fi trebuit facute si nu s-au facut, cum ar fi noi locuri de parcare; Straja are probleme la acest capitol, locurile de parcare fiind insuficiente , chiar s-au diminuat in acest an, acest lucru ducand la blocajele pe care le stim toti care am fost macar o data in Straja. Prin constructia statiei de intoarcere telegondola si a pasarelei din zona Montana acea parcare a disparut.

Pe de alta parte facand noi locuri de parcare  ar insemna sa urce tot mai multe masini in munte, ceea ce nu se intampla in alte tari cu traditie in sporturile de iarna.

Solutia ideala ar fi locuri de parcare cat mai multe la plecare telegondola si transportul pe cablu sau cu masini 4×4 pana in statiune. Astfel s-ar elimina blocajele si nebunia din statiune.

Mai sunt multe de spus ,dar ma opresc aici.

Pe acest blog o sa incerc de acum incolo sa va tin la curent cu noutatile de ultima ora din Straja, unde imi puteti adresa intrebari , sau la telefon.

 

OFERTA TRANSPORT SI CAZARE

Ofer servicii de transport in/din Straja cu microbuze 4×4, 8+1locuri din Petrosani , Lupeni sau alta locatie aleasa de d-tra.

De asemenea asigur transport inspre  Transalpina-Ranca, Parang, Pasul Valcan, Campu lui Neag, Cheile Butii, Parcul National Retezat sau spre orice alte locatii la comanda.

Organizez excursii sau tabere la cerere (transport, cazare, masa, entertainment)

Intermediez fara comision cazare la pensiunile din Straja si nu numai

Pentru rezervari transport , cazare, sau alte informatii ma puteti contacta la :

-telefon: 0721.264789.

-e_mail: winrogo@yahoo.com

Sunati un prieten!

Daca va pot ajuta va ajut, daca nu … nu va incurc…

Toate cele bune!

Amintiti-va de Straja din imaginile de mai jos (dati clic pe prima, apoi folositi sagetile):