Localizare
Judetul Hunedoara (HD) este localizat în partea central-vestică a României. Este încadrat de judeţele: Alba la N-E si E, Vâlcea la S-E, Gorj în S, Caraş-Severin şi Timiş în V, Arad în V şi N-V.
Date generale:
– Suprafata de 7063 Kmp;
– Locuitori 477259;
– 7 municipii: Deva – resedinta de judet cu 68487 locuitori, Brad 16359 locuitori, Hunedoara 71902, Lupeni 30116, Orastie 22179, Petrosani 44658 , Vulcan 29546;
– 7 orase: Aninoasa 4901 locuitori, Calan 12998, Geoagiu 5724, Hateg 11064, Petrila 25506, Simeria 13729 si Uricani 9937;
– 55 comune si 457 sate .
Relieful – este predominant muntos incluzând în întregime Munţii Retezat, a căror înălţime maximă depăşeşte 2500 m, precum şi porţiuni din Munţii Parâng, Ţarcu, Poiana Ruscă, Godeanu, Metaliferi şi Zarandului. Varietatea reliefului este dată de numeroase depresiuni intramontane : Hunedoara, Haţeg, Petroşani, Simeria şi Brad. Judeţul este străbătut de râul Mureş cu principalii săi afluenţi si raul Jiu care se formeaza in depresiunea Petrosani prin unirea Jiului de Vest cu cel de Est .
Cai de acces:
Rutiere:
– DN7 (E68) Ungaria–> Arad – Deva – Sibiu – Pitesti – Bucuresti;
– DN68A (E673) Deva – Lugoj – Timisoara;
– DN76 (E79) Oradea – Brad – Deva;
– DN74 Brad – Abrud (AB);
– DN66 (E79) Simeria – Hateg – Petrosani – Targu Jiu – Filiasi – Craiova;
– DN68 – Hateg – caransebes;
– DN7A Petrosani – Obarsia Lotrului – Voineasa – Brezoi (DN7);
Linie ferata:
– Brasov – Sibiu – Simeria – Deva – Ilia – Arad – Ungaria;
– Ilia – Faget – Lugoj;
– Deva – Brad – Ineu (AR);
– Simeria – Hateg – Petrosani – Targu Jiu – Filiasi – Craiova;
– Subcetate (Hateg) – Sarmisegetuza – Poarta de Fier a Transilvaniei – Otelu Rosu – Caransebes (CS)
Este autorul primei epopei în limba romana, Tiganiada sau Tabara tiganilor. Nicolae Densusianu (1846 – 1911) s-a nascut la Densus, in Tara Hategului si a fost istoric, etnolog si lingvist. A scris „Dacia preistorica” in care considera ca o populatie numita de el pelasga, s-a format pe teritoriul Daciei si a fost prima civilizatie europeana. Teoria este contradictorie si nu este sustinuta de dovezi arheologice. Aurel Vlaicu (1882 – 1913) s-a nascut la Bintinti, azi Aurel Vlaicu langa Orastie, judetul Hunedoara. A fost inventator al biplanului si unul din primii exploratori ai aviatiei. S-a prabusit cu avionul la Banesti, langa Campina, intr-o incercare de a trece Muntii Carpati cu avionul sau Vlaicu II. Sunt multe de spus, dar nu vreau sa plictisesc; am vrut doar sa trezesc oarecum interesul pentru aceste meleaguri incarcate de istorie. Judetul Hunedoara prin istoria,cultura si relieful sau spectaculos are un potential turistic imens ce asteapta sa fie exploatat. Depinde doar de noi…si ma refer aici in primul rand la cei care au puterea de a face lucrurile sa mearga !
Istoria judetului:
Pe teritoriul judetului Hunedoara, putem spune că, s-a nascut poporul român. Aici gasim „certificatul de nastere” al natiunii române: cele șase fortărețe dacice din muntii Orastiei (Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Roșie, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie, Căpâlna și Bănița) care au format sistemul defensiv al lui Decebal, împotriva cuceririi romane, fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Burebista a fondat primul stat dac centralizat in jurul anului 80 i.Hr.in zona actuală Hateg – Sarmizegetusa, zona Muntilor Orastiei. Si-a intins regatul pana in Muntii Balcani. Dupa moartea sa, regatul dac se faramiteaza.
Decebal a fost regele Daciei intre anii 87 si 106. In muntii Sureanu(muntii Orastiei) au fost ridicate intre secolul I i.Hr. si secolul I d.Hr. cele șase fortărețe dacice pentru apărare și protecție impotriva cuceririi romane. Domnia lui Decebal a fost marcata de numeroase batalii cu Imperiul Roman incepand din primul an al domniei sale 87 cand Decebal a infrant campania romana condusa de Cornelius Fuscus, apoi la un an victoria armatei romane la Tapae cu multe pierderi în ambele tabere ceea ce-l determina pe împaratul Domitian sa accepte tratatul de pace propus de Decebal in 89. Urmeaza 12 ani de pace in care Decebal isi consolideaza puterea si statul dac. În martie 101 incepe primul razboi daco-roman. Decebal pierde lupta de la Tapae (in Banat) impotriva armatei romane conduse de împaratul Traian, dar continua sa conduca Dacia in urma unui armistițiu cu imparatul Traian in toamna anului 102, nevoit sa-l accepte datorita rezistentei dacilor si pierderilor din ambele tabere.
In vara anului 105 incepe al doilea razboi daco-roman.
Abandonat de aliaţi, atacat prin Banat, Valea Oltului şi Moldova, constrîns continuu la defensiva, Decebal se retrage în citadela din Munţii Orăştiei. După cucerirea puternicelor cetăţi care păzeau accesul spre capitală (Blidaru, Costeşti, Piatra Roşie, Baniţa, Capalna, Tilisca), legiunile romane încep asediul Sarmizegetusei. În ciuda eroicei rezistenţe dace, cetatea este cucerită şi distrusă din temelii. O parte dintre apărători, printre care şi regele Decebal, reuşesc să părăsească cetatea încercînd să continue rezistenţa împotriva romanilor în interiorul ţării.
Urmărit de cavaleria romana, pentru a nu cădea viu în mîinile romanilor, Decebal se sinucide.
Cea mai mare parte a regatului dac (Transilvania, Banatul și Oltenia) a fost transformată în vara anului 106 în provincie romană numita Dacia Felix, cu capitala la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
In lipsa unei legislatii in domeniu si a dezinteresului conducatorilor tarii, in decursul timpului vânătorii de comori au tot rascolit si devastat muntii Orastiei in cautarea aurului dacic sub forma de cosoni, bratari, sau alte obiecte de o inestimabila valoare, în certificarea prezenței dacilor pe aceste meleaguri.
Vezi un reportaj ProTV marca „Romania Te Iubesc” despre jaful de la cetatile dacice, bratarile dacice, Sarmizegetusa si trecutul nostru:
Iancu (Ioan) de Hunedoara, (1407-1456), de loc din Tara Hategului, a fost voievod al Transilvaniei in 1441, guvernator al regatului Ungariei între 1446-1453, apoi căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei între 1453-1456, tatal lui Matei Corvin-cel mai mare rege al Ungariei. A fost unul din cei mai renumiti cruciati ai Europei, învingându-i si oprindu-i pe turci in înaintarea lor prin Europa. Printre altele a modernizat si fortificat renumitul Castel al Corvinilor(Castelul Huniazilor) de la Hunedoara, primit in dar de tata-l sau Voicu de la Sigismund I de Luxemburg, ca multumire pentru vitejia in luptele antiotomane.
Crisan, unul din capii rascoalei de la 1784 cunoscuta ca rascoala lui Horea, Closca si Crisan, s-a nascut in localitatea Vaca, azi Crisan, comuna Ribita in Tara Zarandului (zona orasului Brad). Dupa infrangerea rascoalei a fost intemnitat la Alba Iulia unde s-a spanzurat.Horia si Closca au fost trasi pe roata, pe Dealul Furcilor la Alba Iulia, in acelasi februarie 1785.
Dr. Petru Groza (1884 – 1958) s-a nascut la Bacia, in judetul Hunedoara. A fost prim-ministru in primul guvern comunist al Romaniei intre 1945 si 1952, presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane (1952 – 1958).
Muzee: Sarmisegetuza, castelul Huniazilor la Hunedoara, Tebea, Muzeul Mineralogic din Brad, Muzeul Fierului din Hunedoara, Muzeu Etnografic in Orastie, Muzeul Aurel Vlaicu din comuna Aurel Vlaicu, Muzeul Aurului din Brad, Muzeul de Istorie Locala si Etnografie Brad, Casa Memoriala Crisan , la Ribita, Cetatea Devei, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane la Deva, „Muzeul Castelul” Corvinestilor din Hunedoara, Muzeul Mineritului din Petrosani, Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa.
Cultura:
Ioan Budai-Deleanu (1760 – 1820), s-a nascut la Cigmau, judetul Hunedoara. A reprezentat Scoala Ardeleana, impreuna cu Samuil Micu Klein, Petru Maior si Gheorghe Sincai. A fost scriitor, filolog, lingvist, istoric si jurist roman, absolvent al Seminarului greco-catolic din Blaj, si al Facultatii de Filosofie din Viena. Este autorul primei epopei în limba romana, Tiganiada sau Tabara tiganilor. Nicolae Densusianu (1846 – 1911) s-a nascut la Densus, in Tara Hategului si a fost istoric, etnolog si lingvist. A scris „Dacia preistorica” in care considera ca o populatie numita de el pelasga, s-a format pe teritoriul Daciei si a fost prima civilizatie europeana. Teoria este contradictorie si nu este sustinuta de dovezi arheologice. Aurel Vlaicu (1882 – 1913) s-a nascut la Bintinti, azi Aurel Vlaicu langa Orastie, judetul Hunedoara. A fost inventator al biplanului si unul din primii exploratori ai aviatiei. S-a prabusit cu avionul la Banesti, langa Campina, intr-o incercare de a trece Muntii Carpati cu avionul sau Vlaicu II. Sunt multe de spus, dar nu vreau sa plictisesc; am vrut doar sa trezesc oarecum interesul pentru aceste meleaguri incarcate de istorie. Judetul Hunedoara prin istoria,cultura si relieful sau spectaculos are un potential turistic imens ce asteapta sa fie exploatat. Depinde doar de noi…si ma refer aici in primul rand la cei care au puterea de a face lucrurile sa mearga !