Etichete

, , , ,

    Localizare
   Statiunea Straja se afla situata in muntii Vâlcan, pozitionati in SV Carpatilor Meridionali.
   Tine administrativ de orasul Lupeni. 
   În partea de est a muntilor Vâlcan se remarcă vf. Straja(1868m), vf. Mutu(1737m), iar în extremitatea de vest Creasta Oslei. Spre nord, Munţii Vâlcan sunt limitaţi de Jiul de Vest, care îi separă de Munţii Godeanu (între Pasul Jiu-Cerna şi Gura Văii Soarbele), apoi de Munţii Retezat între Gura Văii Soarbele şi Câmpu lui Neag.
   
  Acces  

   Accesul in Straja se face din orasul Lupeni. Până in Lupeni ajungeti urmarind harta de mai jos. ( Dati clic pe View Larger Map )

 
 
   Distantele din cele mai apropiate orase pana in Lupeni
Timisoara-Lupeni: 245Km
Arad-Lupeni: 270Km
Sibiu-Lupeni: 200Km
Cluj-Lupeni: 245Km
Brasov-Lupeni: 350Km
Tg-Jiu-Lupeni: 65 Km
Craiova-Lupeni: 180Km
Valcea-Lupeni: 176 Km
Bucuresti-Lupeni: 350Km
   
   Odata sositi în Lupeni pentru a ajunge în Straja, aveti 3 variante:
1cu masina personala;
   In aceasta varianta trebuie sa parcati masina in parcarea de sus din Straja care se afla la intrarea in statiune.
   In functie de locul de cazare ales, de aici aveti de mers intre 100m – 1km pâna la pensiune.
   Se plateste 8lei/zi la prima bariera; de la a doua bariera in sus mai sunt in jur de 30 locuri in parcarea de sub cabana Montana(langa ursul Baloo)- mai greu accesibila in conditii de ninsoare.
   Pentru cei care aleg aceasta varianta este recomandat ca masina chiar daca nu este 4×4, sa fie echipata cu anvelope de iarna, lanturi antiderapante si lopațică.  Aveti de parcurs un drum de 8 km cu serpentine, care in conditii de ninsoare poate fii foarte dificil. Lanturile antiderapante este indicat sa le montati in momentul când ajungeti la zapada nu când nu mai puteti urca si blocati circulatia; de asemenea acestea sunt foarte importante la coborâre pentru a putea controla masina.
   Chiar daca nu este zapada pe drum la urcare ganditi-vă că s-ar putea la coborare sa se schimbe situatia. La munte vremea se schimba rapid si trebuie sa fiti pregatiti pentru orice. Este foarte dificil sa controlezi o masina la coborâre pe un drum inzapezit sau cu polei, daca aceasta nu este echipata corespunzator.
   Este bine de stiut că, cele mai multe cabane din Straja nu au locuri de parcare(chiar daca vi se spune asta la telefon; sunt in jur de 10 cabane care au locuri de parcare si acelea limitate).
   Sunt destul de multi care parcheaza masina pe marginea drumului cat mai aproape de cabana .
   Nu recomand aceasta varianta din urmatoarele motive: -aceste masini blocheaza circulatia pe 2 sensuri ce duce la blocarea circulatiei inclusiv a echipajelor SMURD;- sunt expuse accidentelor;- nu permit echipajelor de dezapezire curatarea drumului pe intreaga latime;- in plus din iarna trecuta s-au dat amenzi pentru parcare neregulamentara(sunt montate semne de circulatie care interzic stationarea)
 
2 – cu telegondola;
   Trebuie sa ajungeti cu masina la parcarea de la telegondola(8lei/zi). Telegondola este pe vechiul traseu al telescaunului. Pretul la telegondola a variat in iarna trecuta de la 20lei/pers/dus la 20lei/pers/ dus-intors(nu se poate lua doar dus). 
   Dezavantajul major al telegondolei este ca daca aveti bagaje multe si cazarea este departe de locul debarcarii, o sa aveti pana la 800m de carat bagaje. De asemenea depindeti de programul de functionare(intre ora 9 si ora 16.30-17). Este cea mai buna varianta in cazul cand schiati pe sub gondola si luati abonament.
 
3 – inchirierea unei masini de transport 4×4;
   Dupa mine este cea mai sigura varianta; nu depindeti de programul de functionare(non stop), va poate prelua cu tot cu bagaje din orice loc si cel mai important va duce cu bagajele pana la cabana(daca exista drum, pana la usa). Costul  este 10lei/pers. Cursa minima 60lei.
   Pentru rezervari transport si alte informatii sunati la : 0721-264789. Dispunem de masini 4×4 VW Caravelle(9loc), Nissan Terrano(7loc).
   Detalii la sectiunea „transport”.