Etichete
cazare judetul Hunedoara, excursii, Parang, statiuni judetul Hunedoara, straja, transalpina, transport
În cele ce urmeaza voi enumera statiunile si punctele de interes din Judetul Hunedoara:
1- Statiunea Straja
Accesul in Straja se face din orasul Lupeni in 2 variante:
– auto- pe „Drumul Crucii”
– cu telegondola din zona „Agrement”
Am pus-o pe prima pozitie avand in vedere afluxul de turisti din timpul sezonului de iarna. Straja este bine cunoscuta amatorilor sporturilor de iarna din toata tara.
Straja se remarca prin numarul, varietatea si calitatea partiilor.
În acest moment Straja dispune de o telegondola de 8 locuri, un telescaun de 4 locuri si 7 teleskiuri, are partii pentru toate categoriile de schiori de la incepatori până la avansati (peste 20km de partii si cea mai lunga partie din tara-8,1 km), la bataie cu Poiana Brasov pentru primul loc. Din iarna trecuta s-a infiintat pe Platoul Soarelui si o pista de snowtubing, urmand sa se mai construiasca inca 1-2 telescaune.
Posibilitatile de cazare in Straja sunt multiple de la cele mai bune conditii (100lei/pers/zi) la altele mai putin bune(25lei/pers/zi), toate cabanele si pensiunile fiind in zona partiilor.
Daca se va duce la bun sfarsit proiectul de unire cu Pasul Valcan si amenajarea de noi partii, Straja va ocupa prima pozitie ca statiune de schi din Romania. Tarifele la cazare si la instalatiile din Straja sunt printre cele mai mici din tara. Din pacate si Straja are problemele ei daca ne gandim la infrastructura, parcari insuficiente, modul cum s-a construit, inexistenta unui skipass unic(problema care speram ca se va rezolva in viitorul apropiat).
2- Parâng
La 15 km de Petrosani. Se urca cu masina 8 km pana in zona telescaun si de acolo cu telescaunul pana in zona alpina, sau se alege varianta de cazare in zona Rusu.
Cu un potential cel putin egal cu al statiunii Straja, Parângul „a ramas de caruta” in special datorita proastei administrari si organizari. Ca numar de partii si lungimea acestora, Parangul se afla pe locul 2 dupa Straja, insa intretinerea acestora, programul de functionare a instalatiilor pe cablu redus, instalatiile de zapada artificiala si instalatiile de nocturna putine, au facut ca turistii sa prefere Straja in defavoarea Parangului. In timpul iernii, practic singura cale de acces in Parang ramane telescaunul care are programul de functionare intre orele 9-16(doar vinerea 9-17.30).
Proiectul lansat acum cativa ani privind dezvoltarea domeniului schiabil in Romania, anunta zona Parang ca urmand sa fie cea mai mare zona schiabila din S-E Europei, dar de la proiecte la fapte este cale lunga.
In aceasta vara s-a terminat construirea unui telescaun modern de 4 locuri care face legatura dintre zona Rusu si zona „Cabana – Casuta din povesti”. Acesta va functiona in paralel cu vechiul telescaun.
Noua instalaţie de transport pe cablu va avea o capacitate de transport de peste 1.000 de turişti pe oră şi ar putea fi inaugurată pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României. Tariful se estimeaza a fi in jur de 15lei/pers dus-intors.
3- Râusor
Din Hateg se ajunge la Rausor pe urmatoarele trasee: Hateg-Santamaria Orlea-Sanpetru-Rau de Mori-Suseni-Rausor, sau Hateg-Totesti-Carnesti-Ostrov-Raul de Mori-Suseni-Rausor. Daca veniti dinspre Petrosani faceti stanga la Santamaria Orlea si urmati traseul de mai sus; daca veniti dinspre Caransebes dupa ce treceti de Sarmizegetusa faceti dreapta spre Carnesti si urmati mai departe traseul amintit mai sus.
Complexul alpin Rausor tinde sa devina principala poarta de acces in Retezat. Se afla la altitudinea de 1250m pe versantii nordici ai masivului Retezat. Valea Rausor este situata aproximativ in centrul masivului Retezat. Datorita pozitiei deosebite, Rausor devine pe zi ce trece o optiune serioasa pentru turistii ce vor sa-si petreaca concediul in liniste, aer curat si vor sa exploreze Retezatul. Pentru amatorii de schi exista un teleschiu ce deserveste 3 variante de partii cu lungimi intre 1000-1500m, cu grade de dificultate diferite.
4-Geoagiu Bai
Este situata la 19 km de Orastie, 46 km de Deva, in depresiunea Geoagiu, la poalele sud – estice ale Muntilor Metaliferi. Tine administrativ de Geoagiu. Climatul este reconfortant, moderat si tonic, fiind caracterizat prin ierni blande, fara geruri si veri moderate din punct de vedere termic.
Din punct de vedere arheologic, comuna Geoagiu este cunoscută prin vechea aşezare dacică Germisara (Germi-fierbinte, sara izvor) care se întindea în hotarul acestei localităţi şi care a devenit sub romani Thermae Germisara sau Germisara Cum Thermis.
Factori naturali de cură: Ape minerale alcaline, uşor sulfuroase, bicarbonatate, magneziene, mezotermale şi termale (29 – 32 grade C); nămol de turbă, feruginos, climat sedativ.
Indicaţii terapeutice: se pot trata: afectiuni reumatismale degenerative (pareze, sechele dupa poliomielita), afectiunile post – traumatice si neurologice periferice, ginecologice, gastrite, ulcere dar si hepato – biliare sau renale;
Policlinica balneara este dotata cu echipamente moderne de tratament, se aplica o serie de proceduri precum bai termale cu apa minerala in bazine si la cada, kinetoterapie, bai de plante, impachetari cu namol, hidroelectro si termoterapie, gimnastica medicala si masaj.
5- Calan Bai
Băile „Aquae” se află pe malul stâng al râului Strei. Ele sunt situate la cca 2 km N de oraşul Călan, pe şoseaua DN 66 (respectiv E 79). E posibil ca aceste ape tamaduitoare, ale bailor, sa fi fost folosite inainte de ocupatia romana, deoarece, pe aceste meleaguri au trait dacii, iar asezarea s-a numit Idata; au fost numite de catre romani, Baile „Aquae”; astazi se mai poate vedea un bazin roman, sapat in stanca, cu dimensiuni de: perimetrul aproximativ 94 m, lungimea de 14,2 m, latimea de 7,5 m si adancimea de 4 m;
In prezent apa termominerala este utilizata in cinci bazine dintre care unul este acoperit; temperatura apelor este cuprinsa intre 27 – 29 grade Celsius;
Apa este termominerala, bicarbonata, clorurata, calcica, sodica, magneziana cu o culoare galben rosiatica, indicand un continut ridicat de fier.
Se trateaza: reumatismul degenerativ, spondiloza, artroza, poliartroza, tendinoza, tendomioza, tendoperiostoza, periartritis humeroscapularis, bolilor reumatice inflamatorii (stari dureroase ale incheieturilor), unele boli de piele si a neurasteniei.
Posibilitati de agrement: loc de joaca pentru copii, teren de tenis, teren de volei, bazine, discoteca in aer liber.
6- Pasul Valcan – la acest moment are cateva cabane, o telegondola si un teleschiu, insa daca se va realiza proiectul de unire cu Straja(inca o telegondola, telescaune, teleskiuri) atunci interesul pentru acest loc va creste.
In aceasta vara s-a asfaltat in intregime drumul de acces.
Aici se organizeaza de catre Adeona, tabara de vara pentru copii si elevi la Cabana Pasul Vâlcan
7- Lacul Cincis – se gaseste in Muntii Poiana Rusca, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, intr-o zona de un pitoresc aparte care atrage mii de turisti.
Lacul de acumulare a fost amenajat pe amplasamentul satului Cincis, in anul 1962, cand au fost stramutate peste 800 de familii. Are 867ha. Cand nivelul apelor este scazut, in coada barajului se mai vad inca ruinele fostei biserici, atestata documentar in 1360, care a fost inghitita de ape. In apropierea lacului se afla orasul Teliuc si satul Cincis-Cerna.
Pe malurile lui, au aparut numeroase cabane si pensiuni particulare, de asemenea este si un loc de campare cu cortul dupa dorinta fiecaruia.
Misterios si pitoresc, acest lac de acumulare te cucereste iremediabil. Fie ca vrei sa te scalzi si sa te bronzezi, fie ca vrei sa pescuiesti sau pur si simplu sa lenevesti in natura, lacul Cincis este un loc ideal. Un alt punct de interes care nu apartine de Hunedoara, dar este in apropiere( la 35 km de Petrosani , 110km fata de Ramnicu Valcea) este: 8- Ski Resort Transalpina si Obarsia Lotrului – peisajul este superb(de pe partii vezi in toata splendoarea lui- Lacul Vidra), potentialul este imens pentru a se dezvolta o statiune in adevaratul sens al cuvantului. La acest moment Ski Resortul include o telegondola, 2 teleschiuri si un telescaun, are avantajul unui skipass unic pentru toate instalatiile. Posibilitatile de cazare in acest moment sunt la cateva pensiuni de la Obarsia Lotrului si altele spre Petrosani si la Voineasa. Complexul de la Vidra urmeaza sa se renoveze. PUZ-ul de pe site-ul primariei Voineasa prevede un plan de dezvoltare pe inca 3 zone de partii interconectate intre ele in jurul lacului Vidra. Facilitatile de cazare si petrecerea timpului afterski sunt prevazute la cele mai inalte standarde(pensiuni ce trebuie sa se incadreze in 2-3 proiecte, o anumita suprafata alocata fiecarei pensiuni, terenuri de sport, bazine de inot, patinoare, sporturi acvatice, cluburi, magazine). Pare prea frumos ca sa fie adevarat, insa daca politicienii nostri or sa lase ambitiile proprii la o parte si vor continua proiectele incepute de cei dinaintea lor, avem toate sansele sa avem aici cea mai frumoasa statiune din Romania nu doar pentru sezonul de iarna ci si pentru sezonul de vara. In plus la cativa km trece celebra sosea Transalpina, care dupa numarul de turisti a depasit Transfagarasanul. Avem nevoie doar de vointa politica si de aplicarea intocmai a proiectului de dezvoltare a zonei. Mai multe despre aceste locatii aflati la categoriile respective din acest site sau altele dedicate.
Pe malurile lui, au aparut numeroase cabane si pensiuni particulare, de asemenea este si un loc de campare cu cortul dupa dorinta fiecaruia.
Misterios si pitoresc, acest lac de acumulare te cucereste iremediabil. Fie ca vrei sa te scalzi si sa te bronzezi, fie ca vrei sa pescuiesti sau pur si simplu sa lenevesti in natura, lacul Cincis este un loc ideal. Un alt punct de interes care nu apartine de Hunedoara, dar este in apropiere( la 35 km de Petrosani , 110km fata de Ramnicu Valcea) este: 8- Ski Resort Transalpina si Obarsia Lotrului – peisajul este superb(de pe partii vezi in toata splendoarea lui- Lacul Vidra), potentialul este imens pentru a se dezvolta o statiune in adevaratul sens al cuvantului. La acest moment Ski Resortul include o telegondola, 2 teleschiuri si un telescaun, are avantajul unui skipass unic pentru toate instalatiile. Posibilitatile de cazare in acest moment sunt la cateva pensiuni de la Obarsia Lotrului si altele spre Petrosani si la Voineasa. Complexul de la Vidra urmeaza sa se renoveze. PUZ-ul de pe site-ul primariei Voineasa prevede un plan de dezvoltare pe inca 3 zone de partii interconectate intre ele in jurul lacului Vidra. Facilitatile de cazare si petrecerea timpului afterski sunt prevazute la cele mai inalte standarde(pensiuni ce trebuie sa se incadreze in 2-3 proiecte, o anumita suprafata alocata fiecarei pensiuni, terenuri de sport, bazine de inot, patinoare, sporturi acvatice, cluburi, magazine). Pare prea frumos ca sa fie adevarat, insa daca politicienii nostri or sa lase ambitiile proprii la o parte si vor continua proiectele incepute de cei dinaintea lor, avem toate sansele sa avem aici cea mai frumoasa statiune din Romania nu doar pentru sezonul de iarna ci si pentru sezonul de vara. In plus la cativa km trece celebra sosea Transalpina, care dupa numarul de turisti a depasit Transfagarasanul. Avem nevoie doar de vointa politica si de aplicarea intocmai a proiectului de dezvoltare a zonei. Mai multe despre aceste locatii aflati la categoriile respective din acest site sau altele dedicate.
Buna seara.Cu scuzele de rigoare ,adaug faptul ca Ski Resort Transalpina se afla pe raza judetului Valcea.
ApreciazăApreciază