Etichete
Biserica Saint Augustin, Insula Bohol, Insula Boracai, Insula Cebu, Insula Palawan, Jeepneys, Laoang Filipine, Malasibo, Manila, Orezarie Banaue, Parol, The Farm, Vacanta Filipine, Vigan Filipine
Filipine ramane o destinatie putin cunoscuta in Europa si aproape necunoscuta in Romania. As spune ca este chiar injust. Cu buchetul sau de 7107 insule, arhipelagul Filipine are o multime de atuuri de oferit. Natura, cultura, posibilitatile de aventura, propun o experienta intensa in sentimente, in aceasta tara cu influente multiple.
1 Usa de intrare: Manila
Megalopolisul aglomerat poate sa te inspaimante la prima impresie insa vei fi fascinat de istoria si arhitectura veche ce amintesc de un trecut fabulos. Aici trebuie sa vizitezi neaparat Fort Santiago, o fortareata medievala spaniola, construita in 1571. Aceasta este una dintre cele mai vechi fortificatii din Manila dar si una dintre cele ultimele construite de spanioli in Asia. Aceasta fortareata a devenit cartierul general al armatei britanice in 1762, inainte de a fi ocupata de catre japonezi in 1942. Sute de civili si militari au fost inchisi aici, torturati si executati. Fort Santiago a fost declarat Sanctuar al Libertatii in 1950. Azi, poti sa il vizitezi in trasura profitand de gradina sublima.
2. Fortul ce combina cultura si religia
Bun venit: Mabuhay! Filipinezii sunt unul dintre popoarele recunoscute pentru zambetul lor si simtul ospitalitatii. Nascuti din amestecuri diverse pe parcursul mai multor secole, reusesc totusi sa pastreze traditii si culturi diverse. Chiar daca Filipine este o tara catolinca de la descoperirea facuta de Magellan si ocuparea spaniola timp de 400 ani. Oprire la biserica Saint Augustin unde sunt sarbatorite numeroase casatorii,unul dintre momentele cele mai importante din viaza unui filipinez. De remarcat este Sfantul Augustin, sculptat in lemnul usii de la intrare. Marcat de influenta chineza din secolul XII, acesta este unicul din lume cu ochi…de asiatic!
3 Traditii sfinte
Chiar si intr-una dintre cele mai sarace tari din Asia, traditiile sunt bine definite, solide. Vizita Cimitirului Chinezesc trebuie facuta. Acesta este un sat de-a dreptul, cu nume de strazi, o gramada de mausolee si case bogat decorate dar si impozante. Vei fi surprins sa constati ca aceste monumente sunt climatizate si au chiar si cutie postala. Unica tara catolica din Asia, Filipine are un mod deosebit de a sarbatori Craciunul. Dincolo de freamatul religios, este momentul din an cand filipinezii cheltuiesc cel mai mult pentru a-si decora casa cu …lumini si de „parol”, o lanternain forma de stea, facuta din bambus si hartie. Nu lipsesc Mos Craciun si cadourile, mostenite de la cei 50 ani de protectorat american.
4 Jeepney
Acesta este modul de transport filipinez prin excelenta. Construit din piese de orice fel, sau din masini vechi ale armatei americane, acestea exista peste tot in tara, in special in capitala Manila. Trebuie sa incercati o astfel de calatorie. Aventura este pitoreasca, oferind o adevarata evadare.
5 Orzul si istoria
Protejate de catre Unesco, aceste orezarii in terasa, cu o vechime de 3000 ani, ofer a o priveliste fascinanta. Orezariile de la Banaue se afla la 8 ore distanta cu masina, la nord de Manilla si sunt rezultatul muncii unui popor vechi, numit Ifuagos. Imbracati cu haine viu colorate si purtand diferite pene pe cap, acestia au conservat prin munca lor aceste orezarii milenare care sunt acum amenintate de conditiile climatice si abandonul din partea generatiilor tinere care se indreapta catre marile orase.
6 Malasibo, primul festival eco-cultural din tara
Prima editie a avut loc acum doi ani la Puerto Galera, pe Insula Mindoro, la sud de Manila. Intalnirea intre artisti veniti din toate colturile lumii, are loc intr-un amfiteatru natural, in scari. Muzicieni, DJ, sculptori, dansatori, acrobati,isi etaleaza talentele sub lumina lunii. Castigurile evenimentului sunt folosite la reimpadurirea domeniului Iraya Mangya,, locul unde traieste poporul Mangyan.
7 Vigan si Laoag, doua bijuterii coloniale
Vigan, in provincia Ilocos, este una dintre destinatiile cele mai bine pastrate din epoca coloniala spaniola. Viziteaza fara frica stradutele, vezi Mansion Syquia si unicul coafor din oras, Julie’s Beauty Parlor. Salonul este de-a dreptul un muzeu, iar proprietareasa, o persoana celebra in oras. La Laoag trebuie sa te opresti la piata locala, foarte animata.
8 Palawan, insula pierduta
Celebra datorita unui cunoscut joc de aventura televizat, Insula Palawan indeplineste visele oricarui calator ce nu a vazut o insula exotica. De la Puerto Princesa si pesterile sale protejate prin lege, pana la Honda, mic paradis al scufundatorilor, arhipelagul bine pastrat seduce prin apele cristaline, oprite de plajele cu nisip alb. Daca vrei o cazare chic, cauta Miniloc Island si Lagen Island, doua resorturi aflate in mijlocul unei rezervatii marine. Vei fi uimit de peisaje si de facilitatile hotelurilor. Aici natura este respectata cum se cuvine. O taxa pentru conservarea mediului va fi ceruta la plecare (4 euro).
9 Cebu si Bohol pentru scufundari, Boracai pentru fiesta
Cebu este insula cea mai cautata de catre pasionatii de scufundari sau snorkeling datorita barieri de corali, faunei si florei marine. Peste clovn, pesti zburatori, testoase gigant, rechini balene, sunt doar cateva specii care te vor incanta. La Boracay, tineretul filipinez se aduna la sfarsit de saptamana pentru a da petreceri sub cocotieri. Situat la 300 lm departare de Manila, este fara indoiala Ibiza de Filipine.
10 The Farm la San Benito
La 2 ore de Manila, in provincia Batangas, ferma este o locatie zen, unde te poti reface dupa efervescenta din oras. La Ferme propune 25 camere si vile pentru un adevarat sejur de relaxare, bucatarie bio, yoga, meditari si spa.