Etichete

, , , ,

Franta este tara cu cei mai multi turisti, meritati dealtfel. Posibilitatile de vacanta sunt aproape infinite. Este una dintre tarile mele preferate atunci cand vine vorba de vacante. Toata lumea cunoaste Parisul, eu te invit sa descoperi (daca nu ai facut-o deja), regiunea Provence, mai exact partea de SE a Frantei. Articolul acesta este rezervat calancurilor.

Sapate intr-un calcar rezistent, calancurile reliefeaza multe peisaje ale coastelor Mediteranei. Datorita formelor, le poti asemana cu fiordurile. Revenind „putin” in timp, acestea s-au format acum 5-7 milioane de ani cand Mediterana apropae disparuse, nivelul sau scazand cu 1000-1500 metri.

Calancurile se intind pe aproape 20 km in lungime si aproximativ 4 km in latime, de-a lungul coastei, intrei Marseille si Cassis. Varfire acestor formatiuni calcaroase ajung pana la 565 metri. Nu ii poti numi munti dpdv geografic insa trebuie sa stii ca falezele sunt foarte abrupte.

Daca ajungi in sudul Frantei, trebuie sa faci o tura, este obligatoriu. Topografia speciala le fac greu accesibile cu exceptia traseelor prestabilite. Bineinteles, sunt numeroase cai de acces datorita lungimii acestora. Trebuie sa stii ca poti ajunge cu masina, apoi printr-o super plimbare sau cu barca din porturile Marseille, La Ciotat sau Cassis. Nu as putea alege o varianta, daca ai posibilitatea, fa-le pe amanduoa, vei explora calancurile din unghiuri diferite.

Pentru plimbarile pedestre, trebuie sa ai in vedere coditiile de acces datorita riscurilor ridicate de incendii. Codul portocaliu inseamna ca te poti plimba toata ziua, codul rosu inseamna ca te poti plimba intre orele 6:00 si 11:00 si in zonele pietonale.; Codul negru interzice accesul de orice fel. Tot datorita riscului ridicat de incendii, fumatul este strict interzis; nu inseamna ca nu poti fuma, dar grija mare la amenzi dar mai ales la incendii.

In zilele „negre” singura cale de acces este cu barca, dar asta nu inseamna ca este mai putin interesant; dipotriva, ofera alte perspective.

Ofertele sunt largi si abordabile iar spectacolul este unul deosebit. De exemplu daca pleci din Marseille View Port (portul vechi aflat in centrul orasului) cu un maxi catamaran, poti alege intre:

  • Croaziera pe durata zilei (10h30-17h00). Vei naviga cu panze inspre masivul Calanques. Oprire intre insulele Frioul si Riou pentru un aperitiv, baie in golfurile cu apa cristalina si limpedeee. Navigare, baie, pranz, navigare, baie/snorkeling, cina, retur. Aproximativ 80 euro/persoana.
  • Croaziera cina si asfintit (19h30-23h30). Catamaranul va duce intr-un golf, la adapostul falezelor inalte, orientat catre apus. In timp ce te scalzi, ti se pregateste o cina deosebita la apus de soare. Aproximativ 60 euro/persoana.
  • Mini-croaziera (3 ore). Aceasta este oferita de obicei in timpul saptamanii pentru ca in week-end numarul mare de turisti rezerva celelalte 2 variante. Profita de 3 ore ca in filme. Pacat ca sunt doar 3 ore. Aproximativ 30 euro/persoana.

Unde dormi? Poti alege un hotel 2* sau 5*, chiar si o vila privata de lux, in oricare oras sau sat dintre Marseille si Cassis. Bineinteles, obiectivele turistice sunt foarte numeroase si nu vei avea timp de plictiseala, insa in acest articol ne rezumam doar la Calanques. Cere sfaturi la Voyagers Club pentru o vacanta personalizata, informatii despre alte obiective turistice.

Indiferent daca mergeti cu barca sau in special pentru calatoriile pedestre, trebuie sa va inarmati cu apa. Imperativ.