Etichete
circuit transalpina, circuite tematice, drumetii montane, excursii montane, excursii retezat, excursii transalpina, obiective turistice judetul hunedoara, parcul national retezat, retezat, transalpina, transport montan, transport obarsia lotrului, transport petrosani vidra, transport Retezat, transport transalpina
Ce sa facem cand ne plictisim ?…dar cand stresul cotidianului devine insuportabil?… sau cand vrem sa iesim undeva si banii nu-s prea multi iar timpul este prea scurt?…
O iesire in natura cu siguranta va face bine fiecaruia dintre noi si asta numai daca ne gandim ce stare de bine avem cand iesim pentru cateva ore la un picnic.
Si daca ne simtim bine in mijlocul naturii m-am gandit sa fac cateva propuneri de excursii, cel putin pentru cei din judetul Hunedoara si pentru cei care ne calca pragul ca turisti.
Ce este de vazut in judetul Hunedoara?…sau in imprejurimi?…
Eu zic ca daca este vorba despre obiective turistice , slava Domnului, aceasta zona a tarii este privilegiata, judetul Hunedoara oferind o varietate de obiective turistice, printre cele mai frumoase din tara(unele unice), determinate de istoria, traditiile si relieful spectaculos, astfel:
1. Turism montan cu zeci de trasee in masivele Retezat (vezi Parcul National Retezat), Parang, Valcan si in vecinatate(Transalpina-cea mai inalta sosea din Romania)
2. Manastiri (Prislop, Lainici) si biserici (Densus, Colt)
3. Castele (Huniazilor) si cetati (Deva, Colt);
4.Vestigiile unei civilizatii apuse: Sarmizegetusa Regia (capitala Daciei preromane) si Sarmizegetusa Ulpia Traiana (capitala Daciei romane), la 40Km de prima;
5. Baraje (Gura apelor-cel mai mare baraj de anrocamente din Europa, Valea de Pesti);
6. Lacuri glaciare (printre care Bucura-cel mai mare din Ro), de baraj artificial (Cincis-printre cele mai mari din Transilvania, Gura apelor), de acumulare(Tau fara fund, Valea de pesti,etc);
7. Pesteri ( Cioclovina, Bolii, etc), chei (Cheile Butii, Cheile Jietului) si defileul Jiului.
8. Statiuni de schi (Straja-printre cele mai bune partii din tara, Parang, Rausor, Sureanu si noua atractie de la Vidra-Transalpina)
9. Alte atractii: Arsenal Park Orastie(complex turistic cu specific militar, unic in Europa), Parc de aventura pensiunea Retezat, Rezervatie zimbrii Hateg, expozitia dinozaurilor pitici de la Hateg, parapanta, rafting, canyoning, tyroliana, off-road, escalade, drumetii montane, etc.
Pentru o imagine de ansamblu vezi harta de mai jos:
Chiar daca investitiile in infrastuctura turistica din judet sunt minime, nefiind sustinere de la centru, turistii ne calca pragul, fie pentru a veni iarna la ski, fie vara prin Retezat sau Parang-Transalpina.
In cele ce urmeaza o sa fac cateva propuneri de excursii luand ca punct de plecare municipiul Petrosani.
Avand in vedere relieful muntos, pentru excursii punem la dispozitie masini 4×4, asigurand confortul, buna dispozitie si informarea turistica.
Propunerea nr 1:
Petrosani – Cheile Jietului – Lacul Vidra – Transalpina – Statiunea Ranca – Defileul Jiului – Manastirea Lainici.
Cheile Jietului – zona de interes national, pe raul Jiet, cu chei inguste, cascade si pesteri inca neexplorate, vederi superbe spre versantii Parangului.
Lacul Vidra – pe raul Lotru, la 42 km de Petrosani, cu lungimea de 8km si lat. de 1.4km, intre muntii Lotrului, Latoritei si Capatanii, inconjurat de paduri de molid.
Transalpina(Drumul Regelui)-soseaua cea mai frumoasa, spectaculoasa si inalta din Romania-pasul Urdele-2145m. Leaga Transilvania de Oltenia-148km, plecand din localitatea Sugag-jud Alba, trece pe langa lacul Oasa, Obarsia Lotrului cu lacul Vidra-jud Valcea, statiunea Ranca si coboara la Novaci-jud Gorj. Traverseaza muntii Parang.
Defileul Jiului – intre Livezeni(556m) si Bumbesti-Jiu (305m), cu o lungime de 33km si o diferenta de nivel de 251m. Ingustimea sa , diferenta de nivel, prezenta peretilor, coturilor si jgheaburilor dau salbaticia si frumusetea defileului, care din anul 2005 devine Parc National. Parcul este situat de-a lungul defileului format de raul Jiu intre masivele Parang si Valcan. Sub conducerea comunista dupa anul 1947, a inceput construirea caii ferate si modernizarea drumului de-a lungul defileului. Au fost necesare 8 poduri, 27 viaducte de coasta, 39 tuneluri pentru a “domestici” acest defileu. Atractia o constituie defileul in sine si “mireasa defileului” Manastirea Lainici.
Manastirea Lainici – denumita astfel datorita fatadei sale albe, aflata in defileul Jiului la 25 km de Petrosani. Intemeietorul este considerat Sfantul Nicodim de la Tismana. Intre anii 1750-’65, a fost distrusa de imperiul austro-ungar, apoi reinviata de Sf Atanasie in 1784, reconstruita in 1810-’17. In 1990 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserica – catedrala.
Propunerea nr2 :
PESTERA BOLII-BARAJ GURA APELOR-PARCUL NAT. RETEZAT- -POIANA PELEGII-LACUL BUCURA .
Pestera Bolii – in apropiere de Petrosani; are imaginea clasica a pesterilor umedesipline de lilieci, aleasa ca décor pentru filme istorice, expozitii. Este singura pesteradin Romania strabatuta in intregime de un parau. Are 455m lungime.
Baraj Gura Apelor – cel mai mare baraj de anrocamente cu nucleu de argila din Europa, construit in munte, incepand cu anul 1975, pe Raul Mare, la 40km de Hateg. Are 168m inaltime cu 2m mai inalt decat Vidraru. Face parte dintr-o salba de 10 lacuri si hidrocentrale de pe Raul Mare.
Parcul National Retezat – propus pentru “Cele 7 minuni naturale ale lumii” ; este o lume a lacurilor (peste 80 lacuri glaciare dintre care Bucura este cel mai mare din tara) , pierdute printre piscuri semete(20 varfuri peste 2000m), paduri de brad si jnepeni, este locul a 168 specii de pasari(cocosul de munte,ciocanitoarea neagra,etc), 9 specii de reptile, este locul a 1190 specii de plante unele rare si chiar unice(ocrotite de lege: floarea de colt, garofita, ghintura galbena) locul in care traiesc in echilibru ursi, lupi, rasi, capre negre, mistreti, pastravi, iepuri, marmote ce fluiera, toate invaluite in peisaje de vis nealterate de mana omului.
Poienita Pelegii – este locul pana la care se poate ajunge cu masina(recomandat 4×4 cu garda inalta). Aici cei mai multi turisti campeaza, pornind in trasee prin Retezat. De aici se fac 2h pana la lacul Bucura.
Lacul Bucura – cel mai mare lac glaciar din Romania, situat la 2040m, cu o suprafata de 8,9ha si 15,5 m adancime, populat de pastravi. Pe malul lacului este un alt loc de campare unde multi turisti aleg sa-si puna cortul.
Aici este si locul de unde pornesc cele mai multe trasee catre crestele si lacurile din muntii Retezat.
Propunerea nr 3:
SARMIZEGETUSA ULPIA TRAIANA-BISERICA DENSUS-MANASTIREA PRISLOP-CASTELUL HUNIAZILOR-CETATE DEVA
Sarmizegetusa Ulpia Traiana – dacă vechea capitală a Daciei preromane se situa în Munții Orăștiei la o altitudine de 1.200 m, Sarmizegetusa Romană era amplasată pe un teren aproape șes, în bazinul Hațegului, la cota 531 m. Orașul se afla la aproximativ 8 km depărtare de trecătoarea care face legătura între Banat și Transilvania și care purta în antichitate numele de Tapae, astăzi „Porțile de Fier ale Transilvaniei”.
Alegerea amplasamentului pentru întemeirea orașului s-a făcut în baza avantajelor strategice și economice, cu Munții Retezat la sud și Munții Poiana Ruscă la nord, constituiau bariere naturale greu de străbătut pentru eventualii atacatori.
Teritoriul metropolei se întindea de la Tibiscum la Micia, până la intrarea Jiului în defileu, un teritoriu propice în care capitala s-a putut dezvolta în liniște, fiind apărată de castrele Tibiscum, Voislova, Micia și Bumbești.Prin Ulpia Traiana trecea drumul imperial care venea de la Dunăre și făcea legătura cu extremul nord al provinciei.
Biserica Densus – in apropiere de Hateg, fiind cea mai veche biserica din Ro (unii spun ca de pe vremea dacilor sau romanilor) in care se mai tin inca slujbe; este construita din pietre,blocuri si coloane luate de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
Manastirea Prislop – cu originea in secolul XIV, ctitorita de Sf Nicodim, Domnita Zamfira si Parintele Arsenie Boca(“Sfantul Ardealului”). Este unul dintre cele mai cautate lacase de cult, aici venind pelerini din toata Romania, care se roaga la mormantul parintelui Arsenie Boca cu credinta ca vor fi ajutati.
Castelul Huniazilor – sau castelul Corvinilor, este cetatea medievala a Hunedoarei, pe locul 2 in topul celor mai inspaimantatoare cladiri din lume, ridicat de Ioan de Hunedoara in sec XV; punct strategic, resedinta feudala, actual muzeu.
– situata pe dealul cetatii, la 371m altitudine, rezervatie naturala din 1988; a fost construita pe urmele unei fortificatii daco-romane in jurul anului 1250 cu rol de aparare; accesul se poate face pe jos sau cu o telecabina.
Propunerea nr4:
REZERVATIA ZIMBRI HATEG-ARSENAL PARK ORASTIE-SARMIZEGETUSA REGIA
Rezervatia Zimbri – langa Hateg in padurea Slivut, pe 40 ha; primul loc din Romania unde a aparut zimbrul European.
Arsenal Park Orastie – fosta baza secreta si fabrica de munitie de la Orastie a devenit astazi o fabrica de adrenalina: Arsenal Park – complex turistic cu 3 stele pe epoleti. ARSENAL PARK e localizat la marginea Orastiei, in centrul fostului regat dacic, la distanta egala de cetatile dacice din muntii Orastiei : Blidaru, Costesti, Sarmisegetuza Regia.
Complexul de vacanta include 230 de locuri de cazare si se intinde pe o suprafata de 88 de hectare, fiind situat in mijlocul unei paduri de foioase de la marginea municipiului Orastie. Aleile complexului turistic sunt strajuite de 70 de tunuri, TAB-uri, transportoare senilate, dispositive antiracheta, mitraliere si tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanta militara, o locomotiva, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26. Acesta este cel mai mare muzeu de tehnica militara din România deschis publicului.
Te poti rezuma doar la a privi sau daca vrei adrenalina la maxim le poti incerca.
Sarmizegetusa Regia
Capitala statului dac, ridicata la jumatatea secolului 1 i.d.Hr, cuprindea in aria sa cetatea, zona sacra si asezarea civila. Zidul cetatii a fost ridicat in tehnica obisnuita “murus dacicus” ce inconjura un mamelon cu cota de 1000 m, respectand configuratia terenului. Dupa cucerire, romanii reamenajeaza cetatea, marindu-i suprafata. La 100 m est de cetate, pe doua terase, se gaseste zona sacra, la care duce un drum pavat cu lespezi de calcar ce se termina intr-o piateta. In acest spatiu au fost amplasate sanctuare de tip rectangular si circular.
Asezarea civila, formata din cartiere, ce se intindea pe zeci de terase constituite cea mai mare locuire dacica compacta cunoscuta. Aici se aflau ateliere, depozite, instalatii de captare si distribuire a apei potabile.
Propunerea nr 5:
BARAJ VALEA DE PESTI-LAC CAMPUL LUI NEAG-PARC AVENTURA RETEZAT-CHEILE BUTII
Baraj Valea de Pesti – cu scopul de alimentare cu apa a Vaii Jiului, suprafata de 31ha, adancime 53m, lungime 2,5km. Peisaje superbe.
Lacul Campul lui Neag – pe locul unei foste cariere de huila avand 70m adancime. Azi e folosit pentru agreement.
Parc aventura – de la pensiunea Retezat, al doilea ca marime din Romania. Se intinde pe 2,5ha si are 2 zone de activitati : pentru adulti si pentru copii. Aici avem tyroliana, catarari, echilibru pe scari suspendate,barne,podete,corturi indiene,etc
Cheile Butii – paradisul alpinistilor si speologilor, oferind o adevarata retea de pesteri, izvoare,cascade si baraje naturale. Versantii sunt abrubti, cu pereti de pana la 100m inaltime, ideal pentru sporturi extreme.
Sunt 5 propuneri de excursii, una mai interesanta decat alta, incercand sa acoperim toate gusturile turistilor ce viziteaza jud Hunedoara.
Se pot organiza la sugestia dv-tra si excursii de cateva zile cu cazare la diferite pensiuni sau cabane montane si organizari de petreceri cu gratare si focuri de tabara.
De asemenea pentru cei dornici de sporturi extreme si adrenalina la maxim, se pot organiza urmatoarele activitati: parapanta, rafting, canyoning, catarari, tyroliana, toate acestea bineinteles cu echipament de protectie si instructori.
Asteptam sugestiile si propunerile dv-tra, la rubrica „comentarii”.
Transportul se face cu masini 4×4, Vw, Mercedes.
Sunt garantate confortul, buna dispozitie, vizitarea celor mai interesante locuri, unele unice si informarea turistica
Imaginile din timpul excursiei le oferim gratuit.
Informatii, sugestii, rezervari la :
TEL : 0721.264789
daca introduci si RAUSORUL in program ,putem colabora.
mult succes
ApreciazăApreciază
Salut. Astept propunerea ta, ca sa vedem cum o putem integra.
ApreciazăApreciază
Paste fericit !
ApreciazăApreciază
LA MULTI ANI !
Sa aveti un an nou asa cum vi-l doriti !
ApreciazăApreciază